torstai 2. kesäkuuta 2011

Miksi helatorstaita vietetään?

Kuinka moni tietää helatorstain viettämisen syyn?
Minulta sitä on neljä eri ihmistä eri paikoissa kysynyt, kun heillä ei ole ollut mitään käsitystäkään. Äitini kysyi eilen myös samaa asiaa, ja kun vastasin tämän päivän olevan noin 40 päivää pääsiäisestä, jolloin Jeesus Kristus nousi ylös taivaisiin. Äitini kysyi heti perään sitten, että mihis se Johannes liittyi? Annoin vinkiksi juhannuksen, niin sitten muistui sekin asia mieleen :D Ja sanokaa nyt jos olen kristillisellä kannaltani ihan väärässä :D
Helatorstai on monissa maissa vapaapäivä :) Kuten täällä Suomessakin.
Tiesittikö, että helatorstai on siirretty 1973 lauantaille, jotta teollisuudelle ja liiketaloudelle saataisiin täysi viisi päiväinen työviikko.
Hela -etuliite tarkoittanee kauttarantain sananmukaisesti pyhää. (Muinaisruotsi haelghi 'pyhä'. Eli tämän päivän pitäisi olla 'pyhätorstai'.

Nyt on myös mun kaiken järjen mukaan kanttaiviikkokin (kanttaissunnuntai, viides sunnuntai pääsiäisestä l. rukoussunnuntai, kanttauspyhät kolme seuraavaa arkipäivää eli tämän viikon maanantai, tiistai ja keskiviikko)
Vanha kansa on ennustanut kanttaisviikon päivistä sään kesälle: kesän sää tulee olemaan päinvastainen noihin komen päivän säähän verraten.
Eli kesänkö pitäisi olla lämmin ja sateeton?

Nojoo, mutta nyt Rexin kanssa lenkille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti